Praktiska hjälpmedel i köket

Published by: 0

Hjälpmedel till seniorer

Allteftersom man blir äldre så märker man hur man får fler och fler krämpor. Det tror jag vi alla känner. När vi kommer till en tidpunkt då vi faktiskt mår riktigt dåligt av att göra vissa saker så måste vi kanske tänka om och se till att göra det bättre för oss själva. Det viktigaste är ju trots allt att vi mår så bra vi bara kan. Det man måste börja tänka på är hur man ska kunna få ett bra och funktionellt hem. Man tillbringar väldigt mycket tid i köket och kanske är det här man verkligen vill kunna fortsätta arbeta som man gjort tidigare för att känna sig som en hel människa. Det är då väldigt viktigt att man får en bra och funktionell inredning för att det ska vara enkelt att komma runt i köket och det ska finnas gott om plats att öppna skåpen. Kanske måste du se till att allting går att nås, bara längre ner än förut.

Hjälpmedel för seniorer

När det gäller hjälpmedel för seniorer så tänker man kanske i första hand på att man har svårt att gå och behöver rullstol eller rollator. Men detta är långt ifrån fallet. Många lider av krämpor i leder och ofta visar det sig i händer och handleder. När man börjar få känningar är det viktigt att inte ”nöta” för mycket på det onda. Det kan bli en pina att skära grönsaker eller göra andra sysslor i köket och det är då mycket bättre att hitta redskap som gör att man känner sig bättre innan man gör så att inflammation eller dyligt förvärras.

Vanliga köksknivar ger ofta en väldigt hög belasting på både underarm och handled. Ergonomiska köksknivar har ett vinklat skaft som gör att man kan skära både med hjälp av underarm och handled och detta är en otrolig fördel för personer som lider av till exempel atrit eller tenosynovit. Det är även viktigt att du har ett halksäkert underlag så att du inte riskerar att slinta. Det finns väldigt bra bordsmattor med halkskydd för detta. De är gjorda av silikon och du lägger den direkt på köksbordet och sen skärbrädan över.

Har du problem med att föra maten till munnen så finns det nu bestick med tjocka skaft eller handtag som man till och med kan justera huvudet på så det passar perfekt. Det finns även tallrikar med hög kant som gör att det är lättare att skopa upp maten och koppar med tillhörande grepp och handtag som gör det enkelt att dricka utan risk för att spilla.

Hjälpmedel för alla

Det finns ett stort utbud av hjälpmedel för seniorer på marknaden idag. Vi lever längre och längre och vi har som tur är fler äldre människor runt oss. Men vem bestämmer att dessa hjälpmedel endast är för seniorer? Det finns hjälpmedel som gör att man lättare kan öppna burkar, konserver och kapsyler. Och hjälpmedel som gör det lättare att skrubba potatis. Detta är inte hjälpmedel som bara seniorer behöver och vill ha. Detta är hjälpmedel för alla!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *