Vad är tinnitus?

Published by: 0

tinnitus

Tinnitus innebär att man hör ljud som inte har någon känd källa, det är alltså inte ett ljud som hörs utifrån. Många tror att tinnitus är en sjukdom, men så är inte fallet. Det är ett symtom. Detta symptom kan uppstå från alla möjliga orsaker, bland annat starkt ljud, bettfel, läkemedel eller som bieffekt av olika sjukdomar. Ofta kan tinnitus förekomma i samband med en hörselskada eller hörselnedsättning.

Tinnitus har funnits som ett symptom på öronsjukdom så länge man kan se tillbaka i historien. De första skrivna uppgifterna om medicinsk behandling när det gäller tinnitus finns dokumenterade så tidigt som på Faraos tid i Egypten. De gamla grekerna trodde att tinnitus berodde på obalans i organens vattenmetabolism och enligt Aristoteles teori så var tinnitus en vind som blivit kvar i örat och som inte kunde komma ut. Man trodde att den drabbade vara förtrollad eller i besittning av övernaturliga krafter. Utifrån denna teorin så försökte man ända in på 100-talet att bota tinnitus genom att borra ett hål i skallbenet för att släppa ut vinden ur örat. Patienten dog oftast under operationen.

Det var inte förrän på 2000-talet man riktigt förstod att tinnitus är ett symptom på en hörselskada av någon form. Än idag kan man inte säga helt säkert varför man hör ljud inne i huvudet på detta sätt. Forskning talar dock om impulssignaler som går från hjärnan via hörselnerven som kommit i olag. Detta är dock omdiskuterat.

Det är ungefär 15 procent av Sveriges befolkning som har tinnitus. Alla upplever tinnitus på olika sätt och har sina egna sätt att hantera den. En del människor har dock så mycket besvär att det leder till sömn- och koncentrationssvårigheter.

Det finns olika typer av tinnitus. Hur starkt ljudet är och hur det låter är individuellt. Det vanligaste är att man upplever en högfrekvent ton, men det kan även låta som brusande, susande, ringande toner eller brummande. Vissa upplever att ljudet kommer från omgivningen och andra tycker att det kommer direkt ifrån huvudet.

Det är viktigt att låta din hörsel vila. Om du upplever ett ljud efter en konsert eller efter att ha lyssnat på musik med hörlurar så innebär det att din hörsel har blivit överansträngd. Ofta brukar ljudet försvinna, men i vissa fall minskar det bara. Om detta är fallet så betyder det att du har fått en bullerskada, vilket är en av de vanligaste orsakerna till tinnitus. Det är då viktigt att hörseln får återhämta sig och avstå från ljud.

Behandlingar av tinnitus brukar i första hand vara psykologhjälp för att hantera ljuden, stressen och oron den för med sig. Detta kallas för KBT-terapi. Svårare tinnitus behandlas med TRT, vilket betyder Tinnitus Retraining Therapy. Detta är en behandling som tar 12-18 månader och behandlingen går ut på att träna hjärnan på att filtrera bort ljuden genom att omvandla den från något starkt negativt till något neutralt. I de flesta fall sänks ljudets upplevda ljudnivå och uppmärksamheten på ljudet minskar kraftigt. Praktiskt går det till så att man tillför omgivningsljud dygnet runt som tillför ett neutralt susande ljud. Detta är den mest utbredda och effektiva behandlingen av tinnitus idag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *