Att montera tätningslister på sina fönster

Published by: 0

Tätningslister

Att montera tätningslister på sina fönster är en oerhört kostnadseffektiv och enkel åtgärd för att minska sin energiförbrukning och på köpet få en mycket bättre inomhuskomfort. Om man skulle beräkna hur stor springan är i de fönster och dörrar som normalt kan hittas i en trerumslägenhet motsvarar detta på ett ungefär ytan av en uppslagen kvällstidning. Om du har det här i åtanke så kanske du inte blir förvånad över de stora pengarna som slösas i onödan på energiförbrukning när du inte har tätningslister i dörrar och fönster. Ett plus är också den avsevärt minskade risken för drag och kallras. Den här förminskade risken som medföljer täta fönster och dörrar gör att den uppnådda komfortförbättringen kan möjliggöra en sänkning av temperaturen i ditt hem.

Nu tänker vi oss ett scenario där du valt att införskaffa tätningslister för ökad komfort och energibesparing. Då uppstår en fråga som sällan besvaras, nämligen vilka material som tätningslister faktiskt består av. Själva begreppet tätningslist täcker i själva verket flera olika sorter av lister, inte bara i form av gummityp, men också kvalité, prestanda och form. Trots detta används dock alla till en identisk sak, nämligen tätning vid antingen en spricka eller i en öppning. Det är av största vikt att – innan man införskaffar en tätningslist – ta reda på vad man vill få ut av sina tätningslister, hur de ska se ut, hur hög kvalité de ska inneha och vad de ska kunna klara av.

För att då svara på den inledande frågan; Vilka material kan tätningslister vara gjorda av? Nedan är ett par exempel.

Hopkopplade metalltätningslister

Dessa används i dörrtätning, runt omkretsen av dörren (topp, sidor och botten). De är effektiva och hållbara, men också relativt dyra. De inbegriper två bitar av metall, utformade för att passa ihop: när dörren stängs ger de två delarna av den sammankopplande metallen en mycket tät förslutning. Att installera hopkopplade tätningslister är inte lätt och kräver att dörren och karmen blir genomskurna med en lämplig router.

Filttätningslister

Dessa kommer i antingen vanliga/förstärkta rullar (med en flexibel metallremsa), eller i trånga lurviga remsor som ska limmas eller häftas på plats. Vanlig filt är designad för att monteras i dörrkarmen; förstärkt filt används i fönster- och dörrposter, såsom vanlig filt. Att installera filttätningslister är enkelt: bara klipp till lämplig längd och häfta eller spika materialet på plats. Vanlig filt har en låg hållbarhet och varar ofta bara ett eller två år, beroende på användning och väderförhållanden.

Magnetiska tätningslister

Dessa dörr- och fönsterlister fungerar på liknande sätt som dörrpackningar för kylskåp, och kan vara mycket effektiva. De är relativt dyra, och svåra att tillämpa på redan befintliga dörrar och fönster.

Packningar (skumgummirör, vinyl och silikon)

Dessa används runt dörrar och fönster (särskilt båge fönster). Rören har en fläns som kan häftas. Dessa packningar har antingen en rimlig eller god hållbarhet, men detta beror väldigt mycket på användning. För det mesta ligger varigheten på ungefär fem år. Användningens enkelhet varierar, då installationen kan vara svår när det gäller rörformig silikon. Priserna är måttliga till höga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *